2018. december 28., péntek

18. fejezet - A Nap, a Hold, az igazság


Dóri

A tükörből mintha egy másik ember bámult volna vissza rám. Az arcáról a boldogság minden nyoma elveszett, a mosolyát mintha a föld nyelte volna el. Fekete haja izzadtan tapadt a homlokára, sötétkék szemei úgy pattogtak, mintha menten ki akarnának esni a helyükről. Még az ajka is kicserepesedett; látszott rajta, hogy percek kérdése, és eltörik nála a mécses. Vagy agybajt kap, és mindenkit megöl, akivel szembe találkozik.
A mosdó ajtaja hangos robajjal csapódott be. Megnyitottam a csapot, úgy tettem, mintha a bőrömet vizezném. Nem sokra mentem a színjátékkal, mindketten pontosan tudtuk, miért csinálom. Ősidők óta ez a legalkalmasabb módja az időhúzásnak.
Nem akartam vele beszélni. Nem bírtam felfogni, amit mondott. Hirtelen úgy éreztem, még soha, senki nem okozott ehhez fogható csalódást. Ennyire félreismertem volna? Basszus, évek óta a legjobb barátnőm, erre mintegy mellékesen közli, hogy amúgy rámászott a szeretőmre, ergo megcsalta a pasiját. Mindezt úgy, mintha jelentéktelen semmiség lenne. Mintha tök természetesnek venné, hogy másokkal csókolózik.
Tíz perc sem telt el azóta, hogy elmesélte a délután történteket. Az időzítéshez mellesleg csak gratulálni tudok, pont olyan téma, amit tesiórán kell megtárgyalni. Úgy adta elő az egészet, mintha olyan rohadtul megbánta volna, és azóta máson sem járna az esze. A legszebb az egészben, hogy még azt is elvárta tőlünk, hogy támogassuk, meg adjunk neki ötleteket. Elvégre, sokkal könnyebb félrelépni, mint elmondani a pasidnak, hogy ja, bocs, amúgy ribanc vagyok. Nika persze azonnal ugrott, de nem úgy, mint vártam. Furcsamód egy rossz szót sem szólt Gergőre, vagy Blankára, mindössze Dávidot küldte el melegebb éghajlatra. Kicsit talán túllőtt a célon, legalábbis a könyvtáros kinézett az ablakon, hogy megtudja, kit ölnek meg éppen. Ennek hatására kissé visszavett a szőkeség, azonban a meglepetések még korántsem értek véget. Úgy ölelgette, meg vigasztalta Blankát, hogy szinte már elhittem, hogy sajnálnom kéne. Olyan idejemúlt klisékkel állt elő, hogy minden rendben lesz, csak beszéljen őszintén a barátjával, meg hasonlók.
Nem igazán tudtam mire vélni Nika hirtelen jött pálfordulását, de igazság szerint nem is nagyon volt kedvem a hülyeségeivel foglalkoznom. Egyetlen gondolat motoszkált a fejemben, de az sem Blankára, sem Dávidra nem vetett túl jó fényt.
– Ennyire megviselt a sztori?
Röhögnöm kellett, ahogy a hangja a fülembe szállt. Ó, értem, szóval még neki áll feljebb! Tényleg, végül is, tök logikus, ha ki van borulva, elvégre most csalta meg Gergőt! Milyen kár, hogy nem tudok osztozni a fájdalmán. Biztos csak azért, mert vele ellentétben nem vagyok egy nyomorék kis lotyó. Talán bennem van a hiba, de valahogy sosem vonzott a szerep.
– Képzeld, nekem számítanak mások. Empátia, egyszer majd nézz utána, mit jelent – mordultam rá. – Mert hidd el, rohadtul nem azt, amit Nika csinál. Amúgy nem vágom, miért nem küldött el a picsába. Talán rám osztotta a feladatot.
Meghökkent arckifejezését látván a káröröm fekete homályba burkolta a lelkemet. Örültem, hogy megbánthatom, a földbe tiporhatom a büszkeségét, még mielőtt színt vall a barátja előtt. Fel se fogtam, hogy tehette ezt vele. Basszus, ez a csaj totál sötét, ha nem esett le neki, mennyire odáig van érte a csávó! Persze, oké, értem én, féltékenység, meg minden, hónapok óta másról sem bírt nyávogni, de könyörgöm, van szája. Amit ugyebár beszédre is lehet használni, nem csak arra, hogy minden szembejövőt elkapjon egy gyors smárolásra.
– Figyu, Dóri, tudom, milyen fura ez az egész… – kezdett volna bele a következő hisztijébe, ám mielőtt bármi érdemlegeset mondott volna, egy határozott mozdulattal elhallgattattam.
– Ja, tényleg. Kicseszett nehéz lehet hűségesnek maradni egy pasihoz – mondtam egy erőltetett vigyorral a számon. – Meg hát, valljuk be, HD a suli legmenőbb fiúja. Végül is, tök logikus, ha szétteszed neki a lábad, szerintem Gergő is megértené. Sőt, ha engem kérdezel, inkább elássa magát, csak hogy ne álljon a szerelmetek útjába.
A csengőszó égető üstökösként hatolt a dobhártyámba. Most esett csak le, hogy mindketten tornacuccban ácsorgunk a mosdóban, miközben a többiek jó eséllyel már rég hazamentek. Blankát érezhetően nem nagyon hatotta meg a nyilvánvaló tény, miszerint mennék, amennyire csak vékony alakja engedte, elállta az utamat. Hullámos fürtjei az izzadtságtól lucskosan tapadtak az arcára, világos íriszéből egy tizedmásodperc leforgása alatt szívódtak fel a könnyek. Ja, igen, ami mű, azt könnyű eltüntetni. A bánat helyére egy merőben más érzelem furakodott be. A lány nagyjából úgy nézett végig rajtam, mint aki megőrült. Nem értettem a miértjét, a helyében inkább meg sem szólaltam volna. Komolyan nem tudná egyszer, csak egyetlenegyszer a rohadt életben vállalni a felelősséget a tetteiért?
– Te jó ég, Dóri, ilyenkor hallod magad?! – szaladt fel az íves szemöldökpár. – Milyen szerelemről beszélsz? Istenem, megcsókoltam Dávidot, egy szóval sem mondtam, hogy éreznék iránta valamit…
– Ez nem Dávidról szól – mutattam rá arra, ami valahogy kiment a fejéből. – Baszki, Blanka, te Gergőt csaltad meg. Neki kellene ezt elmondanod, nem nekünk.
– Elmondanám neki, ha tudnám, hogy álljak hozzá.
– Mondjuk, ahhoz mit szólsz, hogy „Helló, Gergő, figyu, van egy kis gond. Rájöttem, hogy egy féltékeny ribi vagyok, aki visszafejlődött, egy laza tíz évet, szóval inkább nem beszélem meg veled a problémáimat. Sokkal viccesebb lefeküdni a legjobb haveroddal. Ja, de amúgy szeretlek.”
Ez ütött. Blanka még csak meg sem próbálta elhitetni velem, hogy olyan végtelenül nyugodt. Felettébb hatásos lett volna a könyörgő tekintet, meg a lefele görbülő száj, sőt még azon is majdnem meghatódtam, hogy a hajával babrál. Kár, hogy tudtam, hogy ezúttal ő hibázott. Nem érdemelte meg, hogy a könnyeit törölgessem.
– Tudod, Dóri, óriási szívességet tennél, ha elárulnád – villantotta meg a fogsorát. –, hogy mégis honnan a fenéből vetted, hogy lefeküdtem vele. Ennyire hülye nem lehetsz! Már ötödjére mondom el, hogy csak egy csók volt. Egy sima, ártatlan csók, ami…
– Pontosan! – csettintettem. A hangomból szökőár módjára ömlött a megvetés. – Egy laza kis smárolás, kár, hogy rossz emberrel történt meg. Amúgy, igazad volt, nem értem, miért hittem, hogy gerincre vágott – hallattam egy ironikus sóhajt. – Tudod, Dávidnak mindig csak az kell. Te meg nyilván nem feleltél meg az ízlésének, amiért tökre megértem a srácot.
– Mázli, hogy te jó vagy neki! – üvöltött az arcomba. Olyan közel lépett hozzám, hogy szinte már belemászott az aurámban. Alacsony termete ellenére alig kellett megemelkednie, hogy a szemembe nézzen; így is csak úgy fröcsögött a nyála, miközben sipákolt. – Mert téged elvisz valami nyomorék galériába, ami rajtad kívül maximum pár megboldogult tatát érdekel, meg elhív az afterra, sőt még haza is hoz a randiról. Ez mind csodálatos, komolyan, a végén még elsírom magam. Csak tudod, elég gáz, hogy ennyitől már azt hiszed, jártok. Vagy azt hiszed, nem vettem észre, milyen féltékeny vagy? – nevette el magát idegesen. – Játszhatod itt az erkölcsök védőszentjét, de azért nem kéne elfelejtened, hogy évek óta ismerlek. Tudom, hogy nem érdekel a kapcsolatom. Neked csak a kis Dávidkád számít. Remélem, azért te sem hitted el, hogy az a hülye randi bármit is jelentett neki. Basszus, konkrétan könyörögtem a gyereknek, hogy vigyen el valahova!
Betelt a pohár. A tenyerem önkéntelenül ökölbe szorult, szinte éreztem, ahogy az íriszem sötétebb árnyalatba csap át. Úgy ismertem Blankát, mint a tenyeremet, pontosa tudtam, hogy megpróbálja eltussolni a hibáit. Egyszerűen félt, hogy elveszítheti Gergőt, hogy mindenki róla fog pletykálni, vagy, hogy új pasi után kell, hogy nézzen, fogalmam sincs. Nem is érdekelt igazán. De azzal, hogy Dávidot és engem is bevont a képbe, elszakadt bennem valami. Nem bírtam tovább türtőztetni magam. A pupillám kitágult, az izmaim megfeszültek, és úgy ordítoztam a lánnyal, mintha az elmúlt hónapok összes sérelméért őt vonnám felelősségre.
– Tudod, annyira aranyos vagy ezzel a sértegetéssel. A dolog szépséghibája, hogy le vagy maradva. Nézd, amíg te kézen fogva andalogtál a pasiddal, és nem jöttél rá, hogy mekkora buli átverni szerencsétlent, történt egy, s más a hátad mögött. És igen, ha ennyire tudni akarod, én lefeküdtem Dáviddal – Nem gondolkoztam. Fittyet hánytam a megállapodásunkra, egyedül az érdekelt, hogy minél nagyobb fájdalmat okozzak Blankának. – És nem, képzeld, nem a hétvégén volt az első. Emlékszel még az afterra? Rémlik, hogy le se szartál egész este, végig csak Gergővel enyelegtél? Persze, mit is vártam… A barátnők arra valók, hogy elkísérjenek valahová, aztán elég, ha nem halnak meg, nem igaz? – tártam szét a karom egy tehetetlen vigyor kíséretében. – Nos, szerencsére Dávid nem így gondolkodott. Ő volt az egyetlen a kicseszett házban, aki figyelt rám, nem engedte, hogy elvágódjak, és még el is kísért a hálóba. Ott feküdtünk le először. Ó, és mellesleg Gergő szobája történt, szóval előbb szexeltem a pasid ágyában, mint te! – folytattam a szurkálódást. – És tudod, mi a legszebb az egészben? Hogy mindvégig azt hangoztattad, hogy mekkora nagy barátnők vagyunk, közben meg arra sem vetted a fáradtságot, hogy megkérdezd, hogy éreztem magam a buliban. Te csak élted a kis álomvilágod, szivárványt hányó unikornisokkal, meg cukorfelhőkkel, és élvezted, hogy minden körülötted forog. Én meg majd leszek a csatlósod, aki végig sétál veled a folyosón, mi? – Nem tudtam, és nem is akartam megálljt parancsolni magamnak. Túl sok minden gyülemlett fel bennem ahhoz, hogy magamban tartsam őket. – Dávidra visszatérve annyit mondhatok, hogy tévedtetek. Mindketten rohadtul benéztetek, nem csak te, hanem Nika is. Azért, elég vicces, milyen könnyű átverni benneteket. Vagy komolyan bevetted, hogy nem akar meghúzni, csak poénból hívott át azon a rajzórán? Ha igen, idiótább vagy, mint hittem – forgattam meg a szememet unottan. – Amúgy, ha már a szexnél tartunk, jobb, ha tudod, hogy többször ment át rajtam, mint ahányszor Gergőnek egyáltalán megfordult a fejében, hogy több is kellene a smárolásnál. És élvezte. Mindketten élveztük. Képzeld, én voltam az első, akivel vízben csinálta! Sőt, egyszer még azt is felajánlotta, hogy aludjak nála – dicsekedtem. – Szóval, ja, bármennyire is hihetetlen, de ezt rohadtul benézted. Ha nem gond, azt inkább nem részletezem, miket tud a nyelvével, a végén még belehalsz a féltékenységbe. Bocs, de nem adom meg neked azt az örömöt, hogy ne kelljen bevallanod az igazat Gergőnek.
Hosszú, szótlan perceknek néztünk elébe. Az arcom kipirosodott a kiabálástól, a szemem valósággal golyózott, mégsem bántam meg semmit. Rájöttem, hogy ez hiányzott az elmúlt hónapokban. Felszínes felfogás bár, de leírhatatlanul jólesett, hogy valakinek végre beszámolhattam a viszonyunkról. Tisztában voltam vele, hogy ezzel megszegtem a fiúnak tett fogadalmamat, de nem igazán hozott lázba. Még ha a szívem mélyén tudtam is, hogy a csók Blanka számlájára írható, rá is haragudtam egy kicsit. Nem annyira, mint a barátnőmre, de éppen eléggé ahhoz, hogy keresztbe akarjak tenni neki.
Blanka tért először magához a kábulatból. Hosszú hullámait a füle mögé igazította, vékony ajkán őszinte, bánatos mosoly terült el. Pillantásunk összefonódott, az égszínkék írisz nem hazudott gazdájának érzéseiről. Pont olyan mélabús és reményvesztett volt, mint a lány hangja.
– Ha nem csókolom meg – suttogta lemondóan. –, mikor árulod el? Egyáltalán, beszélsz róla valaha, vagy csak a nyolcvanadik érettségi találkozón közlöd, a kerekesszékedben kötögetve, hogy halljátok, lányok, emlékeztek még Hollósy Dávidra? Na, én vele vesztettem el a szüzességemet, még tizenegyedikben?
Nem láttam értelmét a válasznak. Dacosan hátat fordítottam neki, a tekintetemet a falnak szegeztem. Azzal nyugtattam magam, hogy csak a féltékenység beszél belőle, egyszerűen képtelen elviselni, hogy nekem összejött valaki, míg az ő kapcsolata most készül zátonyra futni.
– Amúgy tudtam – tette hozzá csendesen. – Azóta tudtam, hogy helyetted chateltem vele. Talán mégsem vagyok olyan hülye, mint hitted.
– Talán…
– Próbálhatsz sértegetni, de nem fog menni! – nevette el magát, még mindig azon a bágyadt, megviselt hangon. – Azt mondtad, nem figyelek rád, pedig végig tudtam, miben mesterkedtek. Láttam rajtatok, érted? Láttam, hogy mosolyogsz, ha hozzá szólsz, még attól is bepörögsz, ha elsétál mellettünk, akkor meg kis híján összeroppansz, ha más lányokkal látod. De a fenébe is, Dóri, ez nem szerelem! – kiáltott fel váratlanul. A szavai visszhangoztak a szűk helyiségben. – Persze, aláírom, HD jó pasi, helyes, okos, vicces, és még sportol is, de azért nem szabadna mindent eltűrnöd neki. Azt például tudtad, hogy nem vállal fel? Tegnap, amikor sétáltunk, konkrétan rákérdeztem, hogy mi van köztetek, erre jött a szokásos szarsággal, hogy semmi, meg egy randi bőven elég volt, és nem jelentesz számára sokat. Mondjuk, legalább az utóbbival nem hazudott…
Kezdett elegem lenni az okításából. Milyen vicces, hogy ő jobban tudja, mi a helyzet, mint én. Mintha annyira ismerné az érzéseimet…
– Nem szerettem belé – mordultam rá ellenségesen. A tükörképem tekintete semmi jóról nem árulkodott. – Igen, lefekszem vele, és bírom is, de ez nem jelent semmit. Csak barátok vagyunk… barátok extrákkal – javítottam ki magam, mert Blanka pillantását elnézve rádöbbentem, hogy elsőre nem találtam el a helyes kifejezést. – Vagy szeretők, ha úgy tetszik. Tök mindegy, rá legalább számíthatok, egyesekkel ellentétben…
– Te jó ég, Dóri, mikor lettél ilyen hülye? – kapott a fejéhez úgy, mint aki tényleg fizikai fájdalmakkal küzd. – Komolyan nem látod, hogy ez a fiú csak játszik veled? Bemagyarázta neked, hogy vele aztán megütötted a főnyereményt, utána meg elvárja, hogy minden szavára ugorj. Fiú és lány között amúgy sincs barátság. Egyszerűen csak nincs. Ennyi. Kész! – magyarázta. – Túl jól ismerlek ahhoz, hogy ne féltselek. HD már most kihasznál, és amilyen ügyesen csinálja, nem csodálnám, ha beleszeretnél, akkor viszont dobni fog, és a végén még te leszel összetörve, és…
– Fogd már be! Csak kussolj, oké?! – üvöltöttem el magam. – És ha játszik velem, akkor mi van? Abba bele se gondoltál, hogy ugyanannyit jelentünk egymásnak? Inkább ne is mondj semmit, úgyis tudom a választ – röhögtem fel cinikusan. – Bizonyára azt hiszed, belezúgtam. Mert az nyilván elképzelhetetlen, hogy egy lánynak is csak a szex kelljen.
Nem is tudom, mit vártam tőle. A szívem eldugott szegletében reménykedtem, hogy kiveri a balhét, eszelős módjára üvöltözik, és mindenféle rossz lotyónak elhord, csak mert ágyba bújtam a gimi leghelyesebb pasijával. Már a puszta gondolat is vigyorgásra késztetett, hogy a szemébe mondjam, hogy kettőnk közül ő a ribanc, ő csalta meg a barátját, nem én. Ezért is sajnáltam, hogy felhagyott a harccal. Bár nem esedezett a bocsánatomért, és nem adott igazat nekem, feladta, hogy meggyőzzön. Nem látta értelmét a további küzdelemnek, mert rádöbbent, hogy túl szilárdak az elveim. Az ajtóra pillantott, érezhetően menni készült. Nem tartottam vissza.
A következő perceket a mosdóban töltöttem. A tükörből egy ismeretlen nézett vissza rám. Egy dühös, felhúzott lány, aki akkorát csalódott, mint még soha életében. Haragudtam Dávidra, amiért mindenki őt akarta, haragudtam Blankára, amiért átverte a barátját, és kikezdett a szeretőmmel, sőt még Gergőt is felvettem a listára, amiért nem látta, mi folyik körülötte. Egyedül magammal voltam kibékülve – vagyis, ezt szajkóztam. Valójában viszont magamat utáltam a legjobban. Azért, mert belefolytam ebbe az egészbe, mert összevesztem Blankával egy – azaz, kettő – fiú miatt, és mert lerántottam a leplet a titkomról. Mámorító örömet kellett volna éreznem, amiért belerondítottam Dávid és Blanka álomvilágába, de nem ment. Képtelen voltam felhőtlenül örülni a bukásuknak.
Úgy vonszoltam ki magam az illemhelyről, akár egy élőhalott. Sejtéseim szerint Blankának ennyi idő pont elég volt ahhoz, hogy végezzen. Sajnos azonban nem jöttek be a számításaim, az öltöző ajtajánál futott belém. A változás legapróbb jele sem látszott az arcán. Nem sírt, még csak nem is dühöngött, a tekintetében nyoma sem volt a lenézésnek, vagy a cinizmusnak. Inkább úgy mért végig, mint aki végtelenül sajnál, ez pedig nem tetszett. Nagyon nem.
– Még ma elmondom neki – jelentette ki. A hangjában nem véltem felfedezni ellentmondást.
– Na, és hogyan?
Megrántotta a vállát. Hosszan, súlyosan, nehézkesen, mintha a mozdulattal lerombolna egy világot.
– Kitalálok valamit.
Komoran bólintottam, az arcom mindvégig érzelemmentes maradt. Már-már kínosan kerültem az égszínkék pillantást, ha tehettem volna, visszapörgetem az időt, és egy az egyben törlöm a vallomásomat. Fájt, hogy nem dobott fel a tudat, hogy Blanka rájött a titkomra. Csak még szörnyűbbé tette az egészet, hogy nem akadt ki, nem faggatózott, csupán közölte, hogy mindig is tudta, mi az ábra. Ezért is volt ő a legjobb barátnőm. Mert úgy ismert, mint senki más körülöttem.
– És nem mondok semmit rólatok – tette hozzá. – A te életed, úgy cseszed el, ahogy akarod.
– Azt hittem, szurkolsz nekünk… – vontam fel a szemöldököm. A számban valami keserű, émelyítő ízre lettem figyelmes.
Blanka halk kacajt hallatott, hullámos fürtjei igéző táncot lejtettek a hátán, miközben elsétált mellettem. Azt hittem, nem is fordul vissza, csak hagyja, hogy kétségek közt vergődjek. Ám mielőtt betettem volna magam mögött az öltöző ajtaját, észleltem a hangját. Azt a vékonyka, csivitelő hangot, ami őszintén vágta hozzám az igazat.
– Persze, hiszen összeilletek. Csak úgy kellene csinálnotok, mint az átlagos emberek.

*
Már akkor biztosra vettem, hogy kínkeserves napok következnek, amikor reggel beléptem az osztályterembe. Blanka még sosem festett olyan rosszul, mint akkor. Mind idáig azt hittem, a szakítás utáni mélyrepülés mindössze az amerikai filmek sületlensége, ám a barátnőm erősen rácáfolt a feltételezésemre. A barna fürtök rejtekéből minduntalan keserves zokogás szűrődött ki, a barátnőnk még csak egy minimális sminket sem dobott fel, hogy emberibb látványt nyújtson. Ki sem dugta az orrát a teremből, még a mosdóba se ment el. A nyűglődését az tette teljessé, hogy naphosszat a barátjával – pontosabban, az exével – készült közös képeket nézegette, és közben megnedvesedett szemeit törölgette.
Nika meglepően normálisan kezelte a helyzetet. Igaz, a tőle elvárható módon. A tegnapi órán történtekhez hasonlóan továbbra is Dávidot szidta, nem is említette, hogy Blanka sara lenne a dolog. Azt hiszem, több empátiát mutatott a délelőtt folyamán, mint az elmúlt egy évben összesen. Igaz barátként viselkedett, egy percre sem hagyta magára a lányt, még azt is elvállalta, hogy lemegy a büfébe, és hoz neki valamit.
Mellette még az eddiginél is rosszabbul éreztem magam. Minduntalan az járt a fejemben, miért pattogok ennyire az ügyön. Blanka megcsókolta Dávidot, Gergő nyilván nem örült neki, szóval szakítottak. Semmi közöm hozzá, mégis beleütöm az orrom. Tudtam, hogy a barátnőm kapcsolatát a féltékenység ölte meg, mint ahogy azzal is tisztában voltam, hogy a zöld szemű szörny a mi viszonyunkba sem hozott sok vidámságot. Az sem segített a helyzetemen, hogy elárultam magunkat Blanka előtt, de nem az zavart, hogy megtudta az igazat. Sokkal inkább aggasztott, hogy képtelen voltam ezután a szemébe nézni. Egy egész éjszakámba került, mire rájöttem a titok nyitjára: azért tartottam rossz döntésnek a kitárulkozásomat, mert valahol szégyelltem magam a Dáviddal való kavarás miatt. Persze, ami kettőnk közt történt, a négy fal közt, az más, akkor szabad utat engedhettem a vágyaimnak és a szükségleteimnek. Ám így, kimondva mégis leírhatatlanul irreálisnak tűnt az egész. Bár Blanka nem ribancozott le, mindössze hülyének tartott, azért akadt, aki kevésbé fogadta jól a dolgot. Félreértés ne essék, a lány tartotta a száját, a lelkiismeretem viszont annál keservesebb sipákolásba kezdett. A szívem mélyén én is tudtam, hogy nem helyes, amit teszünk.
Ebédszünetben feladtam a harcot. Úgy éreztem, ha egy percnél is tovább ücsörgök az osztályban az összetört Blankát bámulva, megőrülök. Már Nika sem mutatott akkora érdeklődést a lány iránt. Való igaz, mellette fogyasztotta el a szendvicsét, de a figyelmét sokkal inkább lefoglalta a titokzatos frontember, akivel a telefonján chatelt. Motyogtam valamit arról, hogy megéheztem, aztán a büfé felé vettem az irányt.
Jólesett kicsit kiszellőztetni a fejem, és kiszakadni a gyászhangulatból. Így még az étkező előtt tolongó diákok tömkelege sem tűnt olyan vészesnek. Unott sóhaj tört felszínre a torkomból, hogy eltereljem a figyelmemet, az előttem állókat fürkésztem. Látszólag semmi gondjuk nem akadt, kissé fáradtan, de jókedvűen vártak az ebédjükre. A kilencedikesek kikerekedett szemekkel tekingettek az idősebbek felé, néhány fiú mellettem a tegnap esti meccsről vitatkozott, nem messze tőlük pedig egy négy-öt fős lánytársaság nevetgélt. A sor elején állók végre-valahára fizettek, majd jókedvűen váltak ki az embertömegből. Kétségtelenül mindenki felkapta a fejét, amikor Bia és Anett maguk mögött hagyták a büfét. Hiába, őket aztán lehetetlenség volt figyelmen kívül hagyni. Emlékszem, rengeteg időbe telt, mire rájöttem, miben rejtőzik a varázsuk. Szépséget sminkkel is lehet nyerni, a jó alakhoz csak megfelelő sportot kell találni, csinos ruhákat pedig bárki vehet magának a plázában – nem, a végzős lányok trükkje másban rejlett. Ők a mosolyukkal, a lépteikkel hódítottak. Azzal, hogy nem foglalkoztak mások véleményével, és remekül érezték magukat a bőrükben. Elhitték magukról, hogy őrülten kívánatosak, így a tömeg is annak látta őket. Bár, való igaz, attól a pillantástól, amit Anettől zsebeltem be, valószínűleg kevesen esnének hasra. Biától legalább kaptam egy kedves köszöntést. Más kérdés persze, hogy most hozzá sem volt túl sok kedvem.
A diákok egyre csak fogyatkoztak, a szünet is a vége felé közelített. Én töltöttem be a sereghajtó szerepét, és ahogy elnéztem a helyzetet, nem gondoltam, hogy valaki még beáll a sorba. Igazság szerint nem nagyon bántam volna, ha még egy ideig itt kell csöveznem. Jobb, mint Blanka szenvedését figyelni, amit ráadásul magának okozott.
– Jó napot kívánok! – fordultam erőltetett kedvességgel a büfés nénihez. Bár nem voltam a toppon, úgy véltem, ő aztán igazán többet érdemel annál, mint hogy bunkózzak vele. – Egy rántott húsos szendvicset szeretnék, és egy mentes vizet.
A kerek szemüveg mögött bájos fény csillant. Nem telt bele fél perc, máris a kezemben szorongattam az ebédemet. A farzsebemből előhalásztam az árat, aztán már majdnem sarkon fordultam volna, hogy visszamenjek a terembe, ám a mögöttem álló test megakadályozott ebben. Kevesen múlott, hogy nem felejtem le Dávid mellkasát. Még nagyobb pech, hogy nem melegszendvicset kértem jó sok ketchuppal, ami a fiú hófehér pólóján landolhatott volna. Így kénytelen voltam egy kis ütközéssel beérni.
– Megvakít az éhség? – járt táncot a barna szemöldök.
Valamiért nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a következő találkozásunknak. Nem terveztem el, mit mondok neki, hogy állok hozzá, említem-e egyáltalán, hogy tudok a köztük történtekről. Túl sok szakadt a vállamra ahhoz, hogy még a szeretőmmel is foglalkozzak. A valóság azonban lerántotta a leplet a világomról. Tudtam, hogy hülye vagyok, tudtam, hogy nem szabadna féltékenynek lennem, elvégre Dávid már a viszonyunk elején leszögezte, hogy más lányokkal is megosztja az ágyát, de a mostani helyzet nagyban különbözött a többitől. Pedig nem történt semmi lényeges, csak egy ártatlan csók a legjobb barátnőmmel, amit ráadásul nem is ő kezdeményezett. Mégis, ahogy a tekintetem a szájára vándorolt, kedvem támadt volna megütni. Őrjítően hatott rám a tudat, hogy telt ajkai alig negyvennyolc órával ezelőtt Blankáét érintették.
– Mily meglepő, kedves Dávid – gúnyolódtam. – Az emberek ebédszünetben enni szoktak. A mazochisták a menzán, anyuci pici fia az otthonról hozott sütit, az egyszerű halandók meg kénytelenek levonszolni magukat a büfébe.
– Nem a kajára gondoltam.
Úgy kacsintott rám, mintha mi sem történt volna. A fülemben sípszó módjára visszhangoztak Blanka szavai. Azon morfondíroztam, mégis mit hisz ez a gyerek. Meddig akar még elmenni? Persze, értem én, hogy lassan már mozdulni sem bír nő nélkül, de azért meghúzhatná a határait. Biztosra vettem, hogy ha nagyon akarja, leállította volna Blankát, bár meglehet, hogy annyi is elég lett volna, hogy nem incselkedik vele. Ez mindig is jól ment neki; mindenkivel flörtölni, akinek lányneve van. Bezzeg, amikor a galériában nevetgéltem a jegyellenőrrel, máris húzta a száját. Ja, igen, kár, hogy mindig elfelejtem, hogy neki mindent szabad, nekem viszont semmit. Ő smárolhat a barátnőmmel, neki kiszívhatják a nyakát, ő megdöntheti Anettet, és szemrebbenés nélkül mesélhet a Biával töltött napokról. Én meg örüljek, ha szökőévenként egyszer leszervez egy normális randit.
– Terveztél valamit a hétvégére?
Megint az a sunyi, csibészes mosoly. Az a bugyiszaggató tekintet. Az az édes, szexisen pimasz hang, ahogy a fülcimpámat simogatja. Ha a tegnapi tesiórát kitöröltem volna az emlékezetemből, bizonyára rögtön meghívatom magam hozzá. A csók tudatában viszont nem tudtam felhőtlenül kedvesen reagálni a kérdésre.
– Tanulok. Jövő héten írunk matekból, és nem akarok megbukni.
A tőlem telhető legtávolabb húzódtam tőle, minek következtében nem egy ember slisszolt át közöttünk. Kábé, mintha nem is együtt baktattunk volna végig a folyosón. Dávid nem viselte a szívén az elutasítást. Szinte már vártam, hogy közölje, hogy semmi gáz, akkor majd mással gyűri össze a lepedőt, ám ehelyett váratlan bejelentést tett.
– Ha szeretnéd, segíthetek. Szombaton átjöhetnél – mondta mintegy találomra. – Tudod, milyen jól magyarázok.
– Nem, Dávid, te pofázni tudsz! – röhögtem fel kínosan. – Abban tényleg verhetetlen vagy. Ja, meg abban is, hogy felcsessz.
A csengő ismerős dallama hallatán a többség felszívódott. Mindössze páran maradtak a folyosón, leginkább a lyukasórájukat töltő végzősök, meg pár évfolyamtársam, akiknek a tanáruk a betegszabadságát töltötte. Mire nem jó az allergiaszezon! Szerencsére – azaz, szerencsétlenségemre, hála a mellettem lépdelő fiúnak – én is ezt a csoportot erősítettem, így nem kellett iparkodnom órára. Nagyot haraptam a szendvicsembe, ám ezúttal nem a fenséges ízkavalkád bénította meg a nyelvemet.
Minden egy másodperc alatt ment végbe, fel se foghattuk igazán, mi történik. A lézengő diákok tömegéből egy magas, szőkésbarna hajú alak emelkedett ki. Messziről üvöltött róla, hogy nincs teljesen magánál, az indulat eltompította az elméjét. Hosszú, határozott léptekkel közeledett felénk, homloka ezernyi ráncba torzult, a léptei csillapíthatatlan dühéről árulkodtak. A látványától lefagytam, a fejemből ordító vészjelző darabokra cincálta az idegeimet, mégsem bírtam megmozdulni. Segítő ugrások helyett élő egyenesben néztem végig, ahogy Kátai Gergő ökle lesújt a szeretőm orrára.
Senki sem várt. Mindenki első kézből akart értesülni az eseményekről. Jelentéktelen bábu módjára löktek félre, telefonok kattantak a levegőben, a tömeg morajlott, megvadult csorda módjára tömörült a földön fetrengők köré. Kiabáltak, sikítoztak, értetlenül figyelték a verekedést, és kétségtelenül élvezték, hogy ismét felpörgött az élet a büfé háza táján.
Fél perc is beletelt, mire meg bírtam mozdulni. Az ebédemet önkéntelenül ejtettem magam mellé, úgy vágtam át a tumultuson, mintha az életem múlt volna rajta. Pedig nem, annál sokkal több: a barátaim becsülete, amit mindennél jobban igyekeztem megóvni. Ha már nekik nem jött össze…
Nem maradt időm gondolkodni, csak tettem, amit jónak láttam. Dávid magatehetetlenül hevert a földön, kávébarna haja nedvesen tapadt a homlokára, az orrából pedig patakokban ömlött a vér. A szeme sem járt jobban, elég volt ránézni, az ember máris tudhatta, hogy rossz idők jönnek rá. Már feladta a reményt, hogy védekezzen, még csak meg sem próbált visszaütni Gergőnek. Talán mert tudta, hogy megérdemli. Cserében azonban úgy káromkodott, mint még soha azelőtt.
Mondjuk, a barátját – vagy, inkább mondjam, hogy az egykori barátját? – sem kellett félteni. Megállás nélkül püfölte a Dávid arcát, és közben olyan válogatott jelzőkkel illette a fiút, hogy azt egy Zs-kategóriás valóságshow főszereplői is megirigyelték volna. Elvétve Blanka neve is feltűnt a szitokáradatban, bár ha a megérzésem nem csalt, Gergő csak a miértek miatt emlegette a lányt, de egy rossz szóval sem illette az exét.
Cselekednem kellett. Gyorsan, hatásosan, és lehetőleg fájdalommentesen. Most vettem csak észre, hogy a szendvicsemmel ellentétben az ásványvizem nem landolt a padlón. Egy percig sem tétlenkedtem tovább, a következő pillanatban az üveg teljes tartalma Gergő arcába fröccsent. Igaz, Dávidra is jutott belőle néhány csepp, de nem sok kedvem maradt a siránkozását hallgatni. Mihamarabb véget akartam vetni a csetepaténak. Nem érdekelt a hőbörgő tömeg, még az sem hozott lázba, hogy a múltkori esetet emlegetik. Ellentmondást nem tűrően karoltam bele Gergőbe, majd a büfé felől nyíló hátsó ajtóhoz támogattam.
Mondjuk, az nem sokat segített a helyzeten, hogy egyfolytában szidta az eget. Meg Dávidot. És az egészről mit sem sejtő Mártit, lévén a srác anyukája. Sőt, még én is bezsebeltem tőle pár kedves szót az intelligenciámat illetően, csak hogy teljes legyen a lista. De tűrnöm kellett, nyugodtan hallgatni, amíg az gimnázium melletti játszótérhez nem értünk. Ott aztán a hintákhoz irányítottam a fiút, és mielőtt ellenkezhetett volna, akkorát taszítottam rajta, hogy átbukdácsoljon a játékszeren. A háta hangos puffanással érintette a puha homokot.
– Most pedig szedd össze magad, aztán beszélünk – hajoltam le hozzá.
Idegesített ez az egész. Az, hogy már megint én vittem el a balhét. Hogy megmentettem Dávidot a következő öklöstől. Meg hogy a barátnőm exét támogattam, csak hogy… Megráztam a fejem. Hiábavalónak tűnt műindokokat gyártani. Azért rángattam el Gergőt, hogy békén hagyja Dávidot. És amint a szeretőm rájön, hogy ismételten kihúztam a csávából, a kétszeresére nő az egója.
Alig vágtam le magam a másik hintára, Gergő máris mozgolódni kezdett. Igaz, beletelt pár percbe, mire – keserves nyögések közepette – felhúzta magát, és hozzám hasonló pozíciót foglalt el. Bevallom, segíthettem volna neki, de valahogy már kezdtem unni, hogy mindenkit én szedek össze magam körül.
– Mondd, hogy képzelődtem – vetett rám a végzős fiú egy zavart pillantást. –, és nem öntötted a nyakamba azt a kurva vizet.
A zöldesbarna szempárban megannyi érzelem viaskodott. Szinte láttam magam előtt, ahogy pusztító csatába feledkeznek. Harag, indulat, bánat, csalódottság, és végül, de nem utolsó sorban a reménytelen szerelem bűnös szikrája. Nagyszerű mix, mit ne mondjak. Pont elég erős ahhoz, hogy elszálljon tőle az ember agya. Pláne, ha a tetejébe még nyakon is öntötték pár felessel, mint ahogy azt Gergő is tette.
– Nem ástam bele magamat az italom előéletébe – húztam résnyire a szemem. –, de tudtommal senkivel nem létesített szexuális kapcsolatot anyagiak ellenében. Szóval, legalább őt ne cseszegesd, kérlek.
– Kibaszott vicces vagy.
– Te meg sokat káromkodsz. Azt hiszed, ettől keményebbnek tűnsz?
– Befognád?
– Csak utánad.
Most, hogy lefolytattuk ezt a felettébb értelmes és érett párbeszédet, ideje volt kicsit helyre pofozni a lelkét. Nem igazán tudtam, hogy álljak hozzá, sosem jeleskedtem a szakítás utáni békítésben, mint ahogy azt a délelőtt eseményei is tanúsíthatják. Meg hát, nem igazán ismertem a srácot. Csak ritkán váltottam vele egy-két szót, azonkívül annyit tudtam róla, amit Blankától hallottam. Jobb híján mindössze a palack alján pihenő utolsó cseppeket ajánlhattam fel neki.
– Ha már kvázi kidobtam százötven forintot a kukába, legalább ez ne vesszen kárba.
A pillantása még mindig nem tisztult ki teljesen, de legalább a vizet felhörpintette. Reméltem, ettől majd elmúlik az alkohol hatása, és nem totál kiütve kell az igazgatóiba mennie. Mert népszerűség ide, vagy oda, biztosra vettem, hogy kevesebb, mint negyvenöt perc elteltével Gergőnek jelenése lesz Keselyű irodájában.
A játszótér hallgatásba temetkezett. Még az öreg láncok nyikorgása sem törte meg a csendet. Gergő ajkát meggyötört sóhaj hagyta el, ujjai automatikusan csúsztak a zsebébe. Nem tétovázott, pontosan tudta, mitől nyugszik meg. Egy bánatos mosollyal az ajkamon állapítottam meg, hogy van, amiben a cigaretta kérdés nélkül leköröz.
A füstkarikák lassan, légies könnyedséggel mozogtak. Úgy törtek a háztetők magasságába, mintha mindig is erre vágytak volna: elrepülni, eltűnni a végtelenbe, hogy soha senki ne találhasson rájuk. Bár sosem rajongtam a dohányért, nem is szándékoztam ilyesfajta módszerrel kicsinálni a tüdőmet, mégis megbabonázott a játékuk. Arra gondoltam, bárcsak minden olyan egyszerű lenne, mint egy láncdohányosnak elszívni egy slukkot. Mindennapi cselekedetként, gyakorlottan, felesleges aggályok nélkül. Gergő nem úgy nézett ki, mint akinek az egészségi állapota borzolja az idegeit. A folyosón történtekhez képest egész tűrhetően festett. Rajta nem látszottak meg a verekedés nyomai, mindössze a pólójára jutott pár csepp vér. Hideg borzongás lett úrrá a testemen, amint felrémlett előttem a padlón heverő Dávid alakja. Na, ő aztán nem állt a helyzet magaslatán. Szerintem örülhet, ha holnapra nem dagad fel a képe.
– Mióta tudod?
A kérdés váratlanul ért, de legalább véget vetett a kínos hallgatásnak. A zöld írisz már nem lángolt úgy, mint korábban. Nem maradt benne más, csak a fájdalom reménytelensége.
– Tegnap óta – suttogtam. – Blanka azt mondta, nem akar titkolózni. Gondoltam, jobb, ha ő avat be.
Felröhögött. Cinikusan, betegen, összetörten. Ha a játszótér helyett egy konyhában ücsörgünk, azon nyomban elfutottam volna, félve a fejemben landoló késtől.
– Hát, legalább nem tartott sokáig – szívta meg a cigijét. – Nézzük a jó oldalát, nem igaz?
Szótlanul figyeltem, ahogy magában dühöng. Lövésem sem volt, mit kellene tennem, mi a helyes ebben a helyzetben. Egy olyan szerelmi sokszögbe keveredtem, ahol valójában szó sincs komoly érzelmekről. Legalábbis, nem abban az ágban, ahol tábort vertem. Az ilyet vétek szerelemnek nevezni. Mindez nem több pár hormonbajos kamasz szappanoperába illő életénél.
– Tudod, mi a legszarabb az egészben? – kapta fel hirtelen a fejét. – Az, hogy ő akarta így. Nem HD hajtott rá. Blanka csókolta meg. Vágod, megcsaltak! Baszki, Dóri, engem még sose csaltak meg! – nevette el magát kínosan. – És ha egyszer túl kell esni rajta, hát legyen. De könyörgöm, akkor legalább ne az a lány tegye, aki…
Befejezetlenül hagyta a mondatot. Nem is kellett folytatnia, így is akadt pár tippem, mire szeretett volna kilyukadni.
– Azért nehogy azt hidd, hogy Dávid a szent – tette hozzá, még mielőtt a verekedés okát firtatnám. – Ismerheted már annyira, hogy tudd, milyen. Mindenkire hatással van. Ha nem akarja, akkor is. A csávó konkrétan flörtölve beszélget.
– Szóval, mondott volna valamit Blankának… megszokásból? – ráncoltam a homlokom.
Talán ő is rájött, hogy ebből már nem jöhet ki jól, ezért is intézte el az egészet egy flegma legyintéssel. Az ujjai közt forgatott csikk egyre kisebbé vált, nemsokára újabb szál után kellett nyúlnia.
– Kérsz? – nyújtotta felém a dobozt.
– Nem dohányzom.
– Pedig kéne. Megnyugtat.
Úgy döntöttem, inkább elsuhanok a tény mellett, miszerint életcéljának érzi, hogy megrontson. Mi ez, valami fertőző betegség, ami a végzős fiúk körében terjed? Mert ha igen, épp itt lenne az ideje, hogy kigyógyuljanak belőle.
– Ha minden nap elszívnék egy csikket, amikor a magánéletem miatt aggódom, már régen meghaltam volna tüdőrákban! – nevettem el magam keserűen.
Gergő a hintához nyomta a cigarettáját, majd együttérzőn megveregette a vállamat. A mozdulat hatására a játékok egymáshoz evickéltek. Amikor a láncok összeértek, éles, kényeskedő hang szakadt ki belőlük. Mintha csak megerősítették volna, hogy mindkettőnk kapcsolata az utolsókat rúgja. Talán már esély sincs az újraélesztésre.
– Azt hittem, ez más lesz. Éreztem – A világos szempár a semmibe révedt, mintha onnan próbálná kiolvasni, hol rontotta el. – Tudod, amikor először beszéltünk, láttam benne valami furcsát… nem játszotta meg magát. Meglepett, hogy nem teszi az agyát, hanem úgy dumál hozzám, mint egy sima haverhoz.
– Mit gondoltál róla? – faggatóztam. – Meg sem akartad fektetni?
– Ez milyen kérdés már? – emelkedett meg a szemöldöke.
Megrántottam a vállam, a tekintetemmel közömbösséget árasztottam felé. Nem mindegy? Nem hiszem, hogy bármit is számított volna.
Gergő nagyban eregette a füstkarikákat, fittyet hányva arra, hogy jó részük telibe éri a hajamat. Nem haragudtam rá érte, még csak nem is bosszantott, amit csinál. A sajnálaton kívül mást nem éreztem iránta. Csalódottsággal vegyes bűntudattal töltött el, hogy nem tudok rajta segíteni. Egyedül a jelenlétemmel támogathattam, ami – valljuk be – édeskevésnek tetszett a jelenlegi helyzetben.
– Miért nem mondta el? – suttogta Gergő. Ahogy kivettem a szavaiból, sokkal inkább magához beszélt, mint hozzám. – Mire volt jó ez az egész? Félt, hogy nem tartok ki mellette, erre meg pont ő csalt meg engem. Basszus, Dóri, ez valami csajos szarság, vagy neked is magas?
– Blanka – vettem védelmembe a lányt. – sosem bővelkedett önbizalomban.
– Oké. Akkor jöjjön oda, és beszéljük meg – rázta meg a fejét idegesen. – Sosem mondott semmi rosszat. Nem kötött belém, nem cseszett fel, nem hisztizett, tök normális volt. Csak egyszer vesztünk össze, a szülei miatt – Bólintottam. Blanka már beszámolt az ominózus esetről, de én azt még vitának sem nevezném. Olyan volt, mint egy teljesen mindennapi beszélgetés Dávid és köztem. – Hallod, most biztos örülnek, hogy vége.
Úgy döntöttem, válasz nélkül hagyom a felvetést. Mi tagadás, a Hídvégi-házaspár sosem rajongott Blanka barátjáért, de azt talán ők sem fogadták túl pozitívan, hogy Blanka miatt futott zátonyra a kapcsolatuk. Úgy tűnt, Gergőnek kezdenek az agyára menni a különféle összeesküvés-elméletek.
– Végig azt hittem, hogy minden oké köztünk. Boldog voltam. És Blanka is. Mert az volt, ugye? – nézett rám kétségbeesetten.
– Nekünk sokat áradozott, az biztos…
Lemondóan rázta meg a fejét. Láthatóan feladta, hogy dűlőre jusson az exbarátnője viselkedését illetően.
– Pár hete berúgtam egy buliban – jegyezte meg mintegy véletlenszerűen. – Reggel valami fogadóban ébredtem, elvileg Dávid, meg Bia támogattak el odáig. Rohadtul szétcsaptam magam. Úgy képzeld el, hogy semmire nem emlékeztem, de tényleg. Addig volt meg, hogy megérkeztünk, de aztán képszakadás. Totálisan. Mondjuk, nem is nagyon érdekelt, mi történt, csak próbáltam kijózanodni, hogy találkozhassak Blankával – Lehalkította a hangját. Ujjaim önkéntelenül is a vállára csúsztak. – Hétfőn Bia odajött bioszfakt után. Bepörgött, mint állat, azt se tudtam, mit akar. Aztán persze kibökte, hogy Dávid mondott neki valami olyasmit, hogy a buliban rám hajtott egy csaj, de én elküldtem, mert… – A zöld szempár lecsukódott, a borostás arcon enyhe remegés futott végig. Kíváncsian hajoltam közelebb a fiúhoz, még ha sejtettem is, hogy nem sok jó fog kisülni a történetből. Mármint, a mostani felállásra nem gyakorol valami kedvező hatást. – Azt mondtam neki, hogy szeretem. Mármint, Blankát, nem a csajt. Érted, egy idegennek előbb árultam el, hogy beleszerettem a barátnőmbe, mint neki! – röhögött fel kelletlenül. – Még HD is előbb tudta meg.
– Sosem mondtad Blankának, igaz? – sütöttem le a szemem, miközben rájöttem, hogy Gergő életének legnagyobb hibáját követte el a titkolózással.
A fiúról üvöltött, hogy elment a kedve a lelkizéstől. Komótosan feltápászkodott a helyéről, majd gyorsan letüdőzte a kezében tartott szálat. A csikk az előbbihez hasonló sorsra jutott. Hangtalanul hullott a földre, majd a fekete tornacipő alatt végezte.
Vészesen járt az idő, alig tíz percünk maradt az óra végéig. Kissé zavartan léptem Gergő mellé; úgy éreztem, illene megölelnem, mégsem akaródzott élni a lehetőséggel. Úgy véltem, egy hasonló gesztustól csak gyengének érezné magát, meg amúgy is, a barátnőm exéről beszélünk.
– A múltkor, amikor lecsaptad Anettet – rúgott arrébb egy termetesebb kavicsot. –, Keselyű mennyire cseszett le?
– Tízes skálán – nyögtem fel az emlékek hatására. – valahol a vajon megér-e nekem az a ribanc ennyi szenvedést és a kérem, inkább öljön meg között.
– Biztató…
– Szeretem biztatni az embereket – tártam szét a karom. – Ez a specialitásom.
Egyszerre nevettünk fel, még ha egyikünk sem volt valami vidám kedvében. A kacajunk monotonon, fáradtan, mégis hihetetlenül őszintén csengett. Gergő mosolya nem rejtette el a fájdalmait. Mi sem bizonyította jobban, mint hogy a következő pillanatban szó nélkül magához húzott. Nem erőszakosan, vagy bántón, sokkal inkább tűnt végtelenül esetlennek. Halk sóhaj tört fel belőlem, úgy viszonoztam az ölelését. Ahogy dohányfüsttől bűzlő felsőjének illata megcsapta az orromat, önkéntelenül is köhögésben törtem ki. Basszus, ez a barom komolyan nem fél, hogy idő előtt elpatkol?
– Le kéne szoknod – jegyeztem meg mintegy mellékesen, amikor elengedett.
– Dóri, még akkor sem tettem le a cigit, amikor összejöttem Blankával – csóválta meg a fejét elnézően. – Miért állnék le most, hogy szakítottunk?
– Van valami, ami miatt megszabadulnál tőle?
– Ahhoz minimum egy atomrobbanás kellene.
Az épület felé vettük az irányt. Nem siettünk, úgyis pontosan tudtuk, hogy Gergőt néhány percen belül az igazgatóiba hívatják, engem meg, mint első számú megfigyelőt, elárasztanak a kérdéseikkel. Mindkettő esemény olyan dolognak tűnt, amiért kár rohanni. Egyszer túl kell esni rajta, de még mindig jobb később, mint előbb.
– Bocs ezért az egészért – szólalt meg, amikor a bejárathoz értünk. – Persze, te rángattál el, meg minden, de gondolom, neked se lehetett könnyű.
– Na, azért nem kell lenézni! – böktem a vállába játékosan. – Attól, hogy tesin mindig lecsalom az utolsó kört, még nem vagyok gyenge.
A zöldesbarna nézve megfordult a fejembe, hogy Gergő többet tud, mint én. Úgy vizslatott, mintha a lelkembe akarna látni, és a titkaimra pályázna. Mindenesetre nem nyújtott valami biztató látványt. Magamban reménykedtem, hogy ez csak a cigi, vagy a felesek utóhatása, esetleg az adrenalin számlájára írható, és nem kattant meg teljesen szegény srác.
– Mi? – kérdezte értetlenül.
– Passz – túrtam bele a hajamba. – Te nézel úgy rám, mint egy idióta.
– Ja, hogy az… Semmi, én csak… – kereste a szavakat, engem meg egyre inkább érdekelt, mit fundált ki már megint. – Azt hittem, neked ez gáz. Mármint, hogy HD meg Blanka… Mert hát, tudod, te meg HD…
Ó, bakker. Mindenki kedvenc ex-álompárjának több ész jutott, mint sejtettem.
– Mi van velünk? – játszottam a hülyét. Mi tagadás, egy fokkal könnyebben ment volna, ha Gergőbe egy picivel több határozottság szorul.
Hosszú percekig némán bámult rám. Szinte már én éreztem magam kínosan az arcomra tapadó világos írisztől, egy pillanatra még azon is elgondolkoztam, hogy tudja-e szerencsétlen, miről hadovál. Bár, ahogy elnéztem, abban sem voltam biztos, hogy a nemét illetően nem esett-e még komolyabb kétségekbe.
– Ja, semmi. Nincs semmi – erőltetett magára egy vigyort. – Csak ugye múltkor randiztatok, és gondoltam…
Vélhetően mind idáig azzal a tudattal élt együtt, remek színész. Amúgy borzalmas színész. Túl gyorsan kapta el a pillantását, túl sokat habozott ahhoz, hogy ne vágjam le, mi a helyzet. A világ egy szempillantás alatt fordult velem egyet. Magamban hálát adtam az égieknek, amiért nem ebédeltem, a rántotthúsos szendvics minden bizonnyal a földön végezte volna. Még ha idáig éreztem is egyfajta sajnálatot Dávid iránt, mostanra mindez semmibe veszett. Mert rájöttem, hogy hazudott nekem. Míg én bármeddig elmentem, még a legjobb barátaimat is átvertem, csak azért, hogy ne szegjem meg az agybeteg feltételeit, ő talán az első adandó alkalommal eldicsekedett Gergőnek a viszonyunkkal. A tenyerem ökölbe szorult, hirtelen bármit megadtam volna azért, hogy a fiú helyébe lehessek. Akkor legalább tudnám, milyen érzés széttörni Hollósy Dávid cuki kis pofiját.
– Mióta tudod?
Feleslegesen próbált hárítani.
– Fogalmam sincs, miről be…
– A viszonyunkról, kedves Gergő – sziszegtem a fogaim között. Az arcunkat mindössze néhány milliméter választotta el egymástól. Ha a tekintettel ölni lehetne, a végzős srác azonnal holtan rogyott volna össze. – Arról az aprócska titokról, hogy lefekszem Dáviddal. Más kérdés persze, hogy ő hogyan értelmezi a titok fogalmát. Lehet, hozzá kellene vágnom egy szótárt, vagy valami.
Megrázta a fejét, de nem azért, hogy tagadjon. Napbarnított bőre egy tizedmásodperc leforgása alatt hófehérbe borult. Bár valamilyen szinten becsülnivaló, hogy a történtek ellenére is kiállt a seggfej mellett, kár, hogy nem nagyon tudtam értékelni az igyekezetét. Meg, hogy a nem létező színészi képességei is cserben hagyták.
– Ne már, te lefeküdtél Dáviddal? Mik derülnek ki! – motyogta, folyamatosan kerülve a pillantásomat. – Hát, akkor gratulálok… vagy nem t’om, mit kell ilyenkor mondani.
Úgy löktem el magamtól a fiút, mintha ő tehetne mindenről. Pedig nem, hozzám hasonlóan az áldozat szerepét töltötte be. Semmi kedvem nem volt a hazugságaihoz, még ha ezek nagyban el is tértek Dávidéitól. Mert Gergő azért próbált kamuzni, hogy védje a barátját. Az a gyökér meg szabályosan átverte a fejemet, csak hogy a hátam mögött világgá kürtölhesse, hogy gerincre vágott.
– Remélem, betörted az orrát! – villantottam meg a fogsoromat, majd sarkon fordultam, és beléptem az épületbe.
Valami azt súgta, nem Gergőék kapcsolata lesz az egyetlen, amelynek vége szakad a héten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése