2019. június 27., csütörtök

33. fejezet - A másik oldal


Dávid

Éreztem, hogy ez a nap más lesz, mint a többi. Minden sokkal fenségesebbnek tűnt a megszokottnál, mintha ünnepelni akarnának. Az orvosok hangja, Roxi jéghideg érintése, a testembe fecskendezett anyagok lassú folyása. Tudtam, hogy ha ma nem jön el, akkor sosem fog.
Most pedig itt áll, néhány méterre tőlem. Még sosem tűnt ilyen hatalmasnak a köztünk lévő távolság. Nem csak elképzelem, hanem konkrétan látom, mit csinál. Nem olyan az illata, mint Nikáé. Nem teríti be a szobát, nem késztet fulladozásra. Egyedül engem tisztel meg, mert a többiek a fal másik oldalán ragadtak. Közeledik. Angyali tekintete hadjáratot indít az elmém ellen. Egyenlőtlen küzdelem, de nem érdekli. Azért jött, hogy véget vessen a negyed éve tartó, kínkeserves csatának.
Figyelem az akadozó légzését. Le sem tagadhatná, mennyire retteg ettől a pillanattól. Ezúttal nem veszem számításba az önzőségemet. Úgy vágyom az érintésére, akár a narkós a bőrébe mélyedő tűre. Nem érdekel, hogy izzad a tenyere, az sem, hogy a döbbenettől hosszú percekig megfagynak a szemében tomboló hullámok. Nem számít más, csak hogy eljött. Ha nem is bocsájtott meg, de érdekli a sorsom. Sejtelme sincs, mennyit jelent.
– Szia, Dávid. Én vagyok az, Dóri.
Tudom. Tudom, máskülönben már halott lennék. Ha nagyon akarnám, ráfoghatnám a szerekre a felgyorsult szívverésemet. Félhetnék attól, hogy olyan beszari papuccsá válok, aki éjjel-nappal lesi a nője kívánságát, mégsem teszem meg. Boldog vagyok, a többit leszarom. Óvatos mosoly kúszik az ajkamra, amint összefonja az ujjainkat.
– A többiek azt mondták, meséljek vidám történeteket. Nos, mostanában nem jeleskedem a gyűjtésükben, de azért megpróbálom.
Arról beszél, amihez kedve tartja. Felőlem még valami elcseszett sorsú művészkéről is áradozhatna, akkor sem küldeném el. Mármint, gondolatban sem.
– Ma írtunk matekból. Tudod, mindent eldöntő, érvágós, utolsó dolgozat, ami eldönti, hányast kapsz év végén – Mosolyog. Mosolyognia kell, mert ha elszúrta volna, máshogy szólna a hangja. – Megvan a kettes. Átmentem, hála Blankának, meg persze neked is. Igazából Blanka hátra küldött egy cetlit a megoldásokkal, én meg lemásoltam őket. Kibékültünk. Tudom, hogy sose beszéltünk róla, hiszen miatta vesztünk össze. Egyszer miatta is.
Ja, egyszer. Máskor meg másokért. Dóri feladta a leckét ezzel a viszonnyal. Még sosem veszekedtem annyit három hónap alatt, mint a kapcsolatunk során. Mégis úgy érzem, nem számít. Most itt van, és hozzám intézi a szavait. Azon töprengek, mire gondolhat most. Mert biztosan nem arra, amit mond. Ez az ő titkos fegyvere: dumálással elterelni a gondolatait.
– Számít a barátsága. Nem hinném, hogy kedveled, sőt, talán engem sem kedvelsz, de szeretném, hogy tudd, most egy kicsit boldogabb vagyok, mint tegnap.
Nem akarok meghalni. Nem most, nem így, nem a fekete hajú művészlány szeme láttára. De azért ha felajánlanák, szó nélkül bevállalnám, hogy laposra verjenek. Elvonatkoztattam a józan ész szabályaitól, és ostoba reményekbe kergettem magam. Dóri nem tudhatja. A balesetem utáni reggel annyira ki volt borulva a szakítás miatt, hogy nem hallgatta meg az üzenetemet. Amennyire felcsesztem, talán még ki is törölte azt. A hír után meg annyira összezavarodott, hogy megfeledkezett róla. Vagy szimplán nem volt rá kíváncsi. Bármi is történt, teljes joggal hiszi azt, hogy gyűlölöm. Az én hibámból.
– Anettel is dumáltunk, ő hozott be a kórházba.
Őszintén remélem, hogy ez volt a dolog szívatás része. Pech, hogy amikor a lány cukkolni próbál, nem izzad ennyire a tenyere.
– Hé, látom ám a gépeket, nem kell parázni! Most azt fogod gondolni, idióta vagyok, amiért megbízom benne, de nincs más választásom – Bakker. Ez a nő ismer. – Vele jártál a legtovább, ő ért meg igazán. Ne aggódj, nem lettünk puszipajtások, és nem hívom ki se röpimeccsre, se halálig tartó párbajra, a kettő ötvözetére meg főleg nem, de nem félek tőle. Kezdem elfogadni, hogy nem én vagyok az egyetlen exed. Szóval, ha lennél olyan jófej, és felébrednél, nem kell félned attól, hogy azzal a lendülettel küldelek vissza, oké?
Pár perce azzal mentegetőzött, hogy nincsenek vicces történetei. Nincs is rá szüksége. A többiek izzadtságszagú sztorijaival szemben természetesen jön neki. Igen, ez a legjobb szó rá. Természetes. Jobban izgul, mint amikor elvettem a szüzességét. Akkor még nem ismertem. Nem tudtam, hogy automatikusan árad belőle a hülyeség. Arra meg pláne nem gondoltam, hogy ezt valaha vonzónak fogom találni.
Nem. Ez más. Másokkal is kavartam, akik viccesek voltak. Valamennyire bírtam őket, de Dórit szeretem. Próbálok az ujjaimra koncentrálni. Elvileg ez a bénulás gyógyíre. Ha csak az egyiket sikerülne megmozdítanom, idővel talán kilábalnék a gyilkos kórból.
– Hajdúval is beszéltem, elküldött pszichológushoz – Megint elcsuklik a hangja. Megint behúzok egyet magamnak. Mit tettem vele? – Amúgy nem olyan, mint ahogy a dilidokikat elképzeljük. Egész csinos, szőke hajú, csak a nevét nem bírom kiejteni, mert túl hosszú, meg van egy oroszos beütése. Szerintem kedvelnétek egymást. Legalábbis, addig, amíg nem próbálnád kibeszélni a bugyijából, ő meg nem közölné, hogy reménytelen eset vagy, irány az elmegyógyintézet.
Úgy adja elő, mintha élvezné. Lehet, hogy így is van. Átfut az agyamon, hogy vajon a szülei tudnak-e már rólunk. Ha nem, elég nehéz lehet megmagyarázni a pszichológusnál tett látogatásokat…
– Visszatérve Hajdúhoz, elég para az ofőd. Szerintem már Egerben rájött, hogy kavarunk. Tegnap rajzszakkörön azt a feladatot kaptuk, hogy a kedvenc sorozatunkból rajzoljunk le egy jelenetet, és írjunk fel egy hozzá kapcsolódó idézetet. Hozott be egy példát, amit a fia készített, tudod, a Trónok harca-fan. Egy kislány volt rajta egy férfival, miközben vívtak. Tudod, mit írtak rá?
Hiába próbálja leplezni, simán kiszúrom, mennyire remeg a hangja. Nem akar itt lenni. Képtelen elviselni, hogy így kell látnia. Még ennyi idő után is reménykedik, hogy egy nap majd mellettem ébred fel, egy sötét álmokkal teli éjszakával a háta mögött. Elképzeli a jelenetet, szóról szóra megtervezi a beszélgetésünket, annak ellenére, hogy tudja, úgyis máshogy fog elsülni. Az esze azt ordítja, gyűlölöm, de a szíve reménykedik egy másik verzióban. Remélem, az utóbbira hallgat. Ott rejlik az igazság.
– Egy párbeszédet. A férfi azt kérdezte, mit mondunk a halál istenének. Tudod, mit válaszolt a lány? Nem ma. Lehet, hogy csak bebeszéltem magamnak, de mintha rád értette volna. Mármint, Hajdú, nem a pasi a sorozatban.
Kiráz a hideg. Szabályosan érzem, ahogy megmerevednek az izmaim. Gondolatok ezrei cikáznak át az agyamon, de a végére ketten maradnak. Az állapotom és a tetteim iránti gyűlölet. Hány emberről derül még ki, hogy tönkretettem?
– A Teen Wolfban az egyik szereplő kómába esett, még a sorozat előtt – témázik tovább. Üres fecsegésnek hat, mégis élvezettel tölt el. Örülök, hogy nem hagyott még magamra. – A negyedik évadban kiderült, hogy a tag írt egy halállistát a természetfelettiek nevével, majd belemászott a mellette fekvő beteg fejébe, aki később elkezdte pénzért megöletni őket. Mázli, hogy nincs szobatársad. Őrületbe kergetném a hülyeségeimmel, plusz így nem áll fenn a veszélye, hogy valami hasonlót csinálsz, mint Peter. Azért, remélem, nem vennél fel a halállistádra
Ha eddig nem vert volna ki a víz, most ez is bekövetkezett. Néhány nap elég volt ahhoz, hogy megfeledkezzem az utolsó szóváltásunkról. Dórinak lövése sincs, mi minden változott meg a veszekedésünket követő éjszakán. Retteg, hogy gyűlölöm. A hangüzenet meghallgatása jelenthetné az egyetlen megoldást.
Bakker. Már megint önzőzöm.
– Ha már megtörtént, az se baj – Formás ajkai incselkedve súrolják a fülemet. Még soha, senki miatt nem éreztem ilyen olthatatlan kényszert, hogy megcsókoljam. A bánatos hang nem vette el az eszemet, még akkor sem, ha igyekezett szexinek tűnni. – Csak, majd amikor felébredsz, szólj, én meg elküldöm Nikát, hogy nyírja ki a tagot, aki az életemre pályázik. De ne aggódj, biztosan találnék valami módot, hogy megmutassam, több hasznomat látod élve, mint holtan.
Ebben egy percig sem kételkedtem. Nem csak azért, mert miközben elhúzódik tőlem, kéjesen hozzám dörgölőzik.
Most a karomat simogatja. Nem látom, de tudom, hogy átható tekintettel vizslatja a bőrönbe vésett szavakat. A lélegzete felgyorsul, kecses ujjain bizonytalan remegés lesz úrrá. Fel akarok kelni. Most azonnal, amíg nem késő. Ha lenne erőm nyálas szarokkal tömni a fejem, felfoghatnám ezt egy próbaként. Mondjuk, hogy mit gondolnak rólam valójában. Persze, nem fordulok idióta módszerekhez. Felőlem Dóri könnyek közt vallana szerelmet, az sem számítana. Inkább élnék mellette hazugságban, mint hogy mozdulatlanul hagyjam, hogy szenvedjen.
– Akkor csesztem el mindent, amikor közöltem, hogy miattam csináltattad a tetkódat
Miért vagy ilyen naív, Dóri? Miért mindig csak magadat hibáztatod? Ha azért, amit a faházban vágtam a fejedhez, akkor rúgj tökön, kérlek.
– Pedig olyan egyértelműnek tűnt – csendül fel a kacaja. Halk, kínos, meghunyászkodó. Ez maradt volna az amazonból? –  Durva, de pár napja szó szerint idéztem a pszichológusnak a beszélgetésünket. Azzal húztad az agyam, hogy a Pokolra fogsz kerülni, ha nem varratsz magadra valami latin feliratot, én meg azzal vágtam vissza, hogy ezért még nem, de valamelyik körben biztos lesz számodra hely.
Emlékszem arra a napra, sőt, ez annál több… mintha újra átélném. Akkor még nem vettem komolyan. Megengedtem neki, hogy nálam aludjon, és azzal hitegettem magam, ez nem jelent semmit. A testünk összeforrt az éjjel, de ő már kivetette a hálóját a szívemre. Összehaverkodott anyával, kávézott, és egy szál semmiben, a hajnal derekán lerajzolt. Látom a kócos haját, a gyémántokat a szeme helyén, és a szerény mosolyát, amikor megdicsértem. Megdicsértem? Ugyan. Az csak pár biztató szó, ami vagy őszinte, vagy nem. Én lehidaltam a tehetségétől.
Hirtelen változik meg a hanglejtése. Meglepő határozottsággal ragadja meg az arcomat, és a szavai is arról árulkodnak, hogy bízik magában. Biztosra veszi, hogy igazat beszél.
– Tévedtem, Dávid. Még soha életemben nem tévedtem akkorát, mint azon a reggelen. Mindannyian a Pokolban végeznénk valamiért. Gyilkosság, csalás, lopás, hazugság, szexéhség… mindenki bűnös, a Pokol tornáca pedig megtelt. – keményedik meg az érintése. – Nincs értelme elindulnod, mert úgyis visszaküldenek. A sátán is tudja, hogy a te helyed nem a halálban van, hanem mellettem.
A vérem sebesebben száguld, mint valaha. Forró, cserepes ajkai az enyémre simulnak, óvatosan készteti őket a szétnyílásra. Olyan, mintha könyörögne, mégsem szánalmas. Érzem, ahogy sikamlós nyelvével századjára is megjárja a számat, és közben végig reménykedik. Várja, hogy magam mögött hagyjam a borzalmakat, viszonozzam a csókját, vagy legalább megránduljak. Gondolatban már le is tepertem.
Ez nem játék. Egy őrült lélek kínzása, ami édes zamattal próbál megvesztegetni. Pont, mint a faházban. Tehetetlen vagyok, tudom, hogy meg fogom bántani, mégis élvezem. Betegesen vágyom a kényeztetésére, miközben a bűntudat darabokra cincálja a testem. Dóri magát hibáztatja, miközben én basztam el. Azon morfondírozom, mikor bolondítottam ennyire magamba. Egyáltalán, valahol mélyen észrevettem, mit érez irántam?
Sosem fogom megtudni. Ajkaink tökéletesen illenek egymáshoz, úgy simulnak össze, mint a fogaskerekek, melyeket hasonló játékra teremtettek. Csakhogy egyszer azok is elhagyják egymást. Akkor sem lesz jobb semmi, de rosszabb sem. Semmit sem változtat a helyzeten. Mindössze a kemény lenyomatok közti hiány szembetűnő.
Távolról szűrődnek felém a neszek. Időközben Roxi és Anett is megérkeztek, tehát egyszerre három exemmel kerültem egy szobába. Nem tartok a haragjuktól, hiszen megérdemlem. Az ápolónő-tanonc jöhetne azzal, hogy csak kihasználtam, de nem teszi, mert neki sem jelentett többet a tornatermi kaland. Az osztálytársamtól mindent megkaptam a múltkor, ha akarná, se tudná tovább ragozni a mondandóját. Dóri pedig elég fájdalmat adott nekem azzal, hogy meglátogatott. Lehet, mazochista vagyok, amiért napokig vártam erre a pillanatra. Tudnom kellett volna, hogy csak addig leszek vele boldog, amíg nem lelek rá a szavai mögött rejtőző megannyi kínra. Elbuktam, ők pedig egyedül a művészlány miatt győztek le.
– Farkasszemet néz a halállal – jelenti ki Roxi. Monotonon beszél, fakón, mintha az életem semmit sem jelentene számára. Mintha nem volnék több egy feledhető emléknél.
– Pislogni fog? – Anett bizonytalan. Ha rajta múlna, addig vágna hozzám röplabdákat, amíg lélegzem, mégsem akar elveszíteni. Nincs szüksége rám, de képtelen lenne legyűrni a veszteséget.
Aztán jön Dóri. Bátran, makacsul szembeszállva a tényekkel, a végsőkig harcolva az igazáért. Megtalálja a megoldást, ami mindkettőnket boldoggá tenne.
– Nem. Kijátssza a szabályokat. Cinkosan kacsint egyet, a halál meg elcsábul, anélkül, hogy ráeszmélne az őt ért veszteségre.
Úgy szorítja az ujjaimat, hogy azok valószínűleg már belefehéredtek az érintésbe. Nem fog magamra hagyni. Hazamehet, de az mit sem változtat. A csókjával feltépte a sebeimet, aztán bekente őket a remény kenőcsével. Megindult a gyógyulásom, ő meg növeli az adagomat. Cseppenként teszi, hogy ne váljak rögtön függővé. Ezúttal az arcomra nyom csókot. Nem tart olyan sokáig, kevésbé fájdalmas, de talán a következő látogatásáig elleszek vele.
– Ez nem egy mese, Dóri – töri meg a csendet Anett. – HD nem Csipkerózsika. Azzal, ha lesmárolod, kábé annyit érsz el, hogy az orvosok kitiltanak a szobájából.
A megszólalására Roxi éles röhögéssel reagál.
– Olyan jó, hogy érted, miről hadoválsz – veti oda foghegyről. – Ennyitől még nem gyengül le a szervezete. Más kérdés, mi lesz, ha továbbra is ilyen fa…
– Azt mondod, nem egy mese. Tényleg nem az – kapja fel a fejét Dóri, megakadályozva ezzel egy cicaharc kirobbanását. – A mesékben a rossz megbűnhődik, de ez a valóság. Ezért fog Dávid felébredni. Hallasz, Dávid? – Újra mellettem terem, selymes fürtjei a mellkasomra borulnak. Üvölteni akarok, fetrengve ordítani, hogy hallom. Nem hiába tette mindezt. Nem hiába megy át annyi szörnyűségen. – Fel. Fogsz. Ébredni. Még a nyáron. Sőt, inkább nem is. Július harmincegyedikén fogod kinyitni a szemed, mert aznap folytatódik a Teen Wolf. Meg kell velem nézned az új évadot, mert olyan gyökér voltál. Majd megmutatom Stilest, rendben? – Vékony ujjai elvesznek a hullámaimban. Szórakozottan fésülgeti őket, mintha ezzel javítaná az esélyeimet. A karja minduntalan az orromat érinti, édes vaníliaillatot teremtve maga körül. – Biztos bírni fogod, de nem árulod el. Addig cikized majd a sztorit, amíg el nem kezdelek ütni egy párnával, aztán leszorítasz a kanapéra, levetkőztetsz, és eléred azt, ami eddig soha, senkinek nem sikerült. Hogy ne érdekeljen, mi történik Beacon Hillsben.
Megint nevet, ám e mögött kétségbeesett kiáltás húzódik. Próbálja elhitetni magával, hogy erős, de közben darabokra tört. Valójában senki sem sejti, mennyi erő lakozik a különös lányban. Senkinek sem lehetett könnyű az eszméletlen testem elé állni, de mindenki közül ő vette be a legnagyobb akadályt. Az utolsó találkozásunknál mindennek elhordtuk a másikat, és úgy váltunk el, mint akik soha többé nem akarják látni egymást. A többiek tudták, mit gondolok róluk, Dóri nem. Nekik nem kellett legyőzniük az irántam táplált gyűlöletüket, Dórinak igen. Őket nem bántottam meg, vagy ha mégis, volt elég idejük kiheverni a dolgot, Dórit viszont pár órával a balesetem előtt döngöltem földbe.
Mégis eljött. Úgy kapaszkodik a kezembe, mintha ez mentené meg a zuhanástól. Sötétkék szemét elborítják a könnyek, de igyekszik uralkodni magán. Nagy levegőt vesz, majd ismét megszólít.
– Augusztus 13-a a másik ajánlatom. Duplarész jön ki a Teen Wolfból, lesz egy teljes heted felépülni, hogy huszadikán szétcsapjuk az agyunkat, na meg – bök a mellkasomra játékosan. – szülinapod lesz. A tizenkilencedik, te jó ég! Amúgy, ennek örültem, amikor megismertelek. A szülinapod után két és fél hét telt el, és máris mehettél suliba. Nem élvezhetted ki annyira az időt, nem kaptál sem „Birthday Boy”-os koronát, sem tortát az osztályodtól, és eggyel kevesebb nap volt a suliban, ami rólad szólt.
Felderít az agymenése. Legalább addig sem kattogok a kómámon, meg mindenen, amit elszúrtam. Rádöbbenek, hogy nem elég, ha a reményt hagyja hátra. Rá van szükségem, Kertész Dórira. Az egész lénye elengedhetetlen a felépülésemhez.
– Mielőtt megvádolnál, nem, ezeket nem most találtam ki. Nyugi, nem is a szalagavatódon, vagy az afteren jártak ilyen gondolatok a fejemben, azért annál jobban szórakoztam – folytatja. – Igazából az after után történt. Fogalmam sincs, hogy jutottam haza arról a buliról, meg, hogy hogy éltem túl a másnapot. Csak azt tudom biztosan, hogy nagyon durván megutáltalak. Amikor nem émelyegtem, vagy fetrengtem, a Facebookodon kutakodtam, hátha találok valamit, amivel szívathatlak. Hát, ez volt az egyetlen, de legalább megjegyeztem.
Megint remeg a keze, de nem hagyja abba a mesélést. Ha rajtam múlna, meghallgatnám az egészet, onnantól kezdve, hogy a szalagavató után leoltott a szekrényeknél, aztán Blanka igent mondott a nevében a randira. Érzem, hogy sokszor le akarnám ütni magam közben, de nem érdekel.
– Én sem tudtam, mit akarok. Utáltalak, amiért megfektettél, vagyis, ezt szajkóztam magamban. Közben meg magamra haragudtam, szóval… – harapja el a mondatot. – Magamnak sem mertem bevallani, de rohadtul féltékeny voltam Blankára. Úgy éreztem magam, mintha egy középkategóriás amerikai filmben játszanám a főszereplő legjobb barátnőjét. Ő boldog az álompasival, én meg csendben mosolygok a háttérben. Bebeszéltem magamnak és Blankának, hogy csak flörtölni szeretnék veled, de semmi komoly. Aztán jött a pia, és minden kiderült.
Na, igen. Már tapasztaltam, milyen erős szövetségben áll az alkohol az igazsággal.
– Amikor áthívtál, bizonyítani akartam. Megmutatni, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ribancod – Érintése nyomán feláll a karomon a szőr. Bár meglehet, attól, hogy mennyire félreismertem akkor. Nem is sejtettem, milyen fontos lesz negyed év elteltével. – Volt egy tervem, hogy majd beindítalak, aztán faképnél hagylak. Csak aztán én is beindultam, közben meg kiderült, hogy nem is vagy akkora seggfej, és hát, mondjuk ki… szexelni akartam valakivel, aki érti a dolgát. Basszus, ez most úgy hangzott, mintha végig kihasználtalak volna.
Dóri még mindig annyira naiv. Aláírom, utólag visszanézve néha tényleg kijátszotta a jófejségemet, de nem a szexszel kapcsolatban. Még fel is izgatott, amikor kicsit húzta az agyamat. Viszont ha azt hiszi, hogy az elején egyedül ő játszott hamis lapokkal, akkor hatalmasat téved.
– Utána megváltozott valami. Elkezdtem barátként tekinteni rád. Remélem, egyszer majd elmondod, hogy melyik részét élvezted legjobban – sóhajt fel a tetkómra meredve. – Azt, amikor szinte ismeretlenül adtam oda magam, vagy amikor már tudtunk poénkodni, esetleg, amikor lelkiztünk is. Őszintén szólva, nem tudnék dönteni. Az egész olyan, mint egy álom. talán ilyen lesz, amikor felébredsz. Tudni fogod, hogy min mentél keresztül, de mégis… – akad meg egy pillanatra. – Mintha nem is veled történt volna mindez. Legalábbis, velem nem nagyon történtek olyanok eddig, mint az elmúlt hónapokban. Ez is csak a hülye sztereotípiák miatt van, tudod, amivel két másodperc alatt kihozod Nikából az állatot – Mosolyog. Nem nagyon, de éppen annyira, hogy angyalibbá tegye az arcát. – A művészlány nem mehet bele felszínes kapcsolatba, jó környéken élünk, szóval a barátaim se keveredhetnek bajba, a suli nagymenője meg pláne nem, elvégre mindenki elvárja tőle, hogy tökéletes életet éljen. Az a helyzet, hogy bedőltem az amcsi filmek szarságainak – húzza el megvetően a száját. – Bíztam benne, hogy egy emlékezetes éjszaka elég ahhoz, hogy visszaszerezzelek. Még az is megfordult a fejemben, hogy esetleg érzel irántam valamit. Persze, ez hülyeség, mert…
– Miért lenne hülyeség?
Valaki kimondta helyettem a gondolataimat.
Tudom, ki ő, mint ahogy Dóri is. Egykori szeretőm elengedi a kezemet, majd harcias amazonként tápászkodik fel, mintha meg akarna védeni a tulajdon apámtól. Szinte látom, ahogy megfeszülnek az izmai, és a fogát csikorgatva mered a férfira.
– Mit akar?
– Kertész Dóra, nahát – igyekszik cinizmus mögé rejteni a csodálkozást. – Szóval nem tévedtem veletek kapcsolatban. Meg kell hagyni, Dávidnak kiváló ízlése van.
– Milyen kár, hogy ez az apjáról nem mondható el – sziszegi a lány a fogai közt. – Ismerem a történetet, Dávid mindent elmondott. Ne várja el, hogy jópofizzak, csak mert a baleset elindított magában valamit.
Kristóf elröhögi magát, mintha valami gyenge poént hallott volna. Dóri szapora légzéséből kiindulva másodpercek választják el attól apámat, hogy a farkát szorongatva rogyjon térdre. Várom az üvöltést, de a lány meg sem moccan. Még a kezemet sem fogja meg, rendíthetetlenül szobrozik az ágyam mellett.
– Ismered a történetet? Tényleg? – élcelődik Kristóf. – Ne áltasd magad, kislány. Annyit tudsz, amit Dávid elmondott neked, ő pedig kizárólag Márti verzióját hallhatta. A helyében kitaláltam volna valamit, semmint hogy beszámoljak az igazságról. Feltételezem, így is tett, máskülönben a fiam a lakhelyét változtatta volna meg a bőre helyett.
Kilenc nap alatt másodszor akarom szarrá rúgni egy látogatóm fejét. Sötét örömmel tölt el, hogy kiszúrta a tetoválást, de ez édeskevésnek tűnik ahhoz képest, amit tennék vele. Azt csinálja, amihez a legjobban ért. Hazudik. Be akarja mocskolni anya nevét valami kicsinyes mesével. Titkon szurkolok, hogy Dóri elküldje a francba. Persze, nem teszi meg. Néhány másodperc után bizonytalanul bólint. Egy szavát sem hiszi Domjánnak, de érdekli a története.
Hiába, művészek.
– Amikor megismertem Mártit, veszélyes ügyekbe bonyolódtam. A város egyik legrettegettebb helyén nyitottam egy üzletet, mert tudtam, hogy máshogy nem juthatnék kellő… biztosításhoz.
Kínomban felhorkantanék, ha lehetne. Üzletet? Ja, végül is az Angyali Démon is egy üzlet, más kérdés, hogy mi húzódik a falai mögött. Émelygés tör rám, ahogy arra gondolok, hogy Dórinak még mindig sejtelme sincs, mi minden köthető ahhoz az átkozott fogadóhoz.
– Mindent értek – túr ébenfekete tincsei közé. – Nem bírta a stresszt és nem maradt idegrendszere egy gyerekhez. Tudja, ismerek egy pszichológust. Nem olyan nehéz találni egyet, de ha megkér, segíthetek. A világ hálás lenne érte.
– Mi történt veled, Dóri? – lép közelebb a lányhoz. – A versenyen sokkal szimpatikusabbnak tűntél.
– A versenyen – fojtja belé a szót egy gyilkos pillantás kíséretében – az jelentette a legnagyobb problémámat, hogy valahogy hazaérjek. Azóta kicsit megváltoztak a dolgok.
Kínos csend telepszik a szobára. Vibrál köztük a levegő, amit a felém küldött pillantásaikkal hoznak magasabb fokozatba. Nem tudnám megmondani, mennyi idő telik el hallgatásba burkolózva, mire Domján újra megszólal.
– Rutinellenőrzésnek tűnt. Váltottam pár szót az alkalmazottakkal a bevételekről, meg a vendégekről, még vásároltam is ezt-azt – Ilyen szépen se fejezték még ki a világtörténelemben, hogy leitták magukat. – Elindultam a kocsimhoz, amikor valaki megragadta a vállamat, és a földre szorított. Ezer közül is megismertem volna az arcát. Karvalyorr, felrepedt száj, fekete haj és öt lánc a nyakában. A helyi drogbáró, Karl Valter, ismertebb néven A Karvaly, és nem mellesleg a jelenlegi apósom.
Kezd ijesztővé válni a történet, mint ahogy apám hangja is megremeg egy pillanatra. Nem úgy, mint a hazugoknak. Inkább olyan, mintha rettegne a múltjáról. Már abba is beleremeg, ha arra az éjszakára gondol.
– Az öreg mindig is értett a játszmázáshoz, és tudta, hogy juthat előbbre. Akaratomon kívül ismert ki, mint ahogy azzal is tisztában volt, hogy a lánya milyen labilis idegrendszerű. A mai napig hallom, ahogy megfenyeget – sötétül el a hangja. – Természetesen ő máshogy látta. Azt mondta, ez nem több egy üzleti ajánlatnál. Ha feleségül veszem Esztert, és elhagyom Mártit, nem esik bántódásom. Emberek vagyunk, hibázunk, suttogta, engem meg kirázott a hideg. De ha megtudom, hogy még egyszer a közelébe megy annak a kurvának, garantálom, hogy úgy végzik, mint amik. Úgy ölöm meg magukat, mint a patkányokat – Látatlanban is érzem, hogy egyszerre ráz ki minket a hideg. Még ha titkolják is egymás előtt, Dóri és Kristóf ugyanúgy megremegtek az előbb, mint én. – Pont akkor szaladt el egy rágcsáló mellettünk. A vén Karlt ismerve nem csodálkoztam volna, ha még ezt is megszervezte volna. Szó szerint feldarabolta azt az állatot. Másnap panaszkodtak is a bűz miatt.
Elképzelem az öltönyös, kinyalt fickót, ahogy az Angyali Démon előtt hadakozik egy aranyláncos drogbáróval. Nem ismertem meg annyira, hogy eldönthessem, gyáva, vagy bátor, de a helyében én is megijedtem volna. Nem csak akkor, ha Dóri élete a tét. Még Anett biztonságát sem tenném ki egy elborult elmének. Ezek az emberek veszélyesek. Még egyhez sem volt szerencsém, de hallani történeteket. Város legendákat gyilkosságról és emberrablásról. Kristóf jól döntött – de akkor miért gyűlöli annyira anya?
– Egyszer mindenkit utolér a vég, amikor döntenie kell az elvárások és a saját akarata közt. Azért olyan nehéz, mert nincs rá képlet. Nem tudhatod, melyik lehetőséggel járnál jobban – sóhajt fel. Az arcom mellől érzem a testhőjét, ezek szerint Dóri közelebb engedte. – Másnap találkoztam Mártival, hogy szakítsak vele. Nem kockáztathattam a biztonságát.
– Elmondta neki, miért teszi?
– Nem! – kiált fel, mintha hülyének nézné Dórit. Valószínűleg be is zsebel tőle pár érdekes pillantást, ezért vesz vissza. – A Karvaly kikötötte, hogy soha, senkinek nem beszélhetek az okokról. Ha bárkinek a fülébe jut akár a viszonyunk híre, akár a szakításunk oka…
– Ó, nagyszerű! – neveti fel Dóri kissé hisztérikusan. – Akkor készüljek fel, hogy bármelyik bokorból előugorhat egy aranyláncos pszichopata, hogy feldaraboljon és megfőzze a szerveimet vacsorára? Nem azért, de egyszerűbb módszerek is lennének, ha el akar tenni láb alól.
– Ne készülj semmire. Karl Valter négy hónapja halott.
Olyan természetességgel formálja a szavakat, mintha kicsit sem izgatnák a történtek. Dóri valószínűleg elsápadt, és máris tíz különböző összeesküvés-elméletet szőtt. Én igyekszem nyugodt maradni, józanul állni a hallottakhoz. Négy hónapja Dórira egy jelentéktelen sulitársként tekintettem. Mégis történt valami, ami felbolygatta az életemet, még ha nem is vettem észre, mert a háttérben zajlott.
– Miben ment el? – Dóri már nem leplezi, mennyire kiborult. Nem sír, de a hangszíne túl kemény ahhoz, hogy ne féljen a választól.
– Rákos volt. Megesik, ha az ember napi négy doboz szivaron él – von vállat Kristóf. – Vele együtt Esztertől is megszabadultam. Majdnem húsz év házasság után kiderült, hogy ha rajta múlik, öt év után elvált volna tőlem. Az apja miatt többet kellett várnia. Ha előbb teszi meg, az A Karvaly meggondolatlanságát igazolta volna.
– Értem. Elváltatok – állapítja meg Dóri. – Kellett a pótlék, ezért elkezdett úgy tenni, mintha mindvégig Dávidhoz és Mártihoz tartozott volna.
Meglódul a vérem, a tenyeremet elborítja a veríték. Olyan ez, mint amikor egy versenyen pont a másikkal egy időben érsz célba. Tudod, mennyire meghúztad a lapátot, a lelkedet kilehelve eveztél, de lehet, hogy nem számított. Lehet, hogy lecsúsztál az érmekről. Nem sokkal, csak pár tizedmásodperccel. Ennyi idő pedig éppen elég ahhoz, hogy megváltoztassa a biztosnak hitt dolgokat.
– Szerettem Mártit. Még mindig szeretem – vallja be egyszerűen, amitől émelyegni kezd a gyomrom. – Máshogy, mint régen, de szeretem. Valószínűleg felfoghatatlannak találod, de Dávid is fontos nekem.
– Hát persze, azért akarta elvetetni.
Érzem, hogy elsápadok. Nem kellene erről beszélniük. Nem így, nem most, nem itt.
– Kedvelem a művészeket – méri végig a világos írisz. – Érzékenyek, makacsok, szenvedélyesek, és általában különösen gyönyörűek. Egyedül az ész hiányzik belőlük. Ne nézz így, igazat mondok. Szerinted, ha azt akartam volna, hogy Dávid halott legyen, kisegítettem volna őket? Fizetném a számláikat, vettem volna nekik házat az egyik legjobb városrészen? Ugyan már, Dóri. A Karvaly mellett egy szavamba került volna, hogy véget vessek a szerelmed életének.
Gyenge indok. Sajnálom a múltjáért, de ez puszta könyörgés, semmi több. Próbálja megvezetni Dórit.
– Tegyük fel, hogy igaza van – mondja a lény, lassan tagolva a szavakat. – Viszont még mindig nem értem, miért utálja Márti. Ha már itt tartunk, azt is elmagyarázhatná, milyen sorsot szánt Dávidnak.
Hangos sóhaj, kopogás az éjjeliszekrényemen. Dóri körmei ütemesen érintik a bútort, megadva ezzel egy ritmust, amihez igazíthatom a légzésemet.
– Pont aznap tudtam meg, hogy terhes, amikor el akartam hagyni – Ezúttal Domján hangjából is kiveszik a magabiztosság. – Meglehet, furán hangzik, de Márti nem örült neki, pláne, mert én közöltem előbb a szándékaimat. Akkor már kacsingatott az ápolónői munka felé, egy ismerőse által néha be is járhatott pár kórházba. Számtalan újszülöttet látott, akiket elhagyott az apjuk. Jól tudta, milyen sors vár azokra a gyerekekre. Nem akarta, hogy a mi fiunk is így járjon.
Anya talán nem akarta, mégis így jártam. Lehet, hogy Domjánt az életével fenyegették, de lövése sincs, milyen érzés az apukájukkal focizó fiúkat látni. Vagy válaszolni a vele kapcsolatos kérdésekre, miközben nem is ismered. Kirándulásnál figyelni a családokat, miközben a tied hiányos.
– Azt hajtogatta, képtelen lenne egyedül felnevelni. Nem volt elég pénze, munkahelyváltás előtt állt, ráadásul én sem tartottam ki mellette – sorolja. Mintha kiveszett volna az indulat a hangjából, lemondónak tűnik. – A pénzem akadályozta meg abban, hogy őrültséget csináljon. Ha nem támogatom anyagilag, most nem állnánk itt.
Az ajtó az agytekervényeimmel egyszerre nyikordul meg. Mérget vennék rá, hogy elsápad a furcsa páros láttán, pláne, amikor szembesül Dóri metsző pillantásával. Óvatosan tesz egy lépést előre, szóra nyitja a száját, de az exem megelőzi.
– Elvetetted volna Dávidot.
Idegesen kapkodja a fejét a jelenlévők között, aztán félrelöki Dórit, és a tenyerébe temeti az arcom.
– Mi a fenéről beszélsz? – mormolja anya. – Én so…
– Az igazat, Márti! Ha már megtörtént, vállald fel.
Könnyes szemmel néz fel a férfira, akit valamikor szeretett. Vékony, csontos ujjai a mellkasomra siklanak, hidegséget hagyva az arcomon. Bízom benne. Domján egy kretén, kitelik tőle, hogy kamuzzon. Attól, hogy Dóri benyelte, még…
– Elhagytál, Kristóf. Egyik pillanatról a másikra szakítottál velem – mélyeszti egybe a pillantásukat. – A mai napig fogalmam sincs, hogy miért, de ami azt illeti, már nem is érdekel. Te nem tudod, milyen érzés, ha játszanak a szíveddel. Nem tudod, milyen egyedül felnevelni egy gyereket. Hidd el, közel sem olyan vicces, mint amilyennek tűnik – Teli torokból üvölt, az arca kipirosodott, és igyekszik elrejteni a szemzugában ülő könnyeket. Mindig ilyen, ha mérges. Nem másokra, azt a meccset lejátssza magában. – Igen, el akartam vetélni. A helyemben te is ezt tetted volna. Nem magamért aggódtam, hanem a gyerekemért. Rettegtem, hogy szörnyű élete lesz, hogy nem tudok megadni neki mindent, hogy rossz anyának fog tartani. Annyira nehéz ezt felfogni? Egyáltalán, miért jössz ezzel az ezeréves témával, ha…
Egyik pillanatról a másikra halkul el. Akkor jövök rá, mi történhetett, amikor meghallom Dóri nyugtató hangját. Ha nem tévedek, ő is hullatott pár könnyet.
– Nem vagy rossz anya, Márti – suttogja az öklelésbe burkolózva. – Csodálatos anya vagy.
Normális körülmények között egy percig sem vitatkoznék vele. De ma túl sok minden történt ahhoz, hogy higgadtan tudjak gondolkozni. Lehunyt szemmel fekszem az ágyban, körülöttem olyan emberekkel, akiknek elvileg sosem szabadott volna bántaniuk. Mármint, hivatalosan, persze.
Az apám, aki lemondott rólam. Miattam, miattunk tette, de attól még megtette.
Az anyám, aki még a születésem előtt megölt volna. Ha apámnak nincs annyi pénze, nem szenvedne mindenki körülöttem.
És a lány, akinek köszönhetően felfordult az életem.
Egyetlen kérdésem maradt. Miért nem gyűlölöm őket?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése